Ποιοι Είμαστε


Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του '80...

Από παιδί θαύμαζα αντικείμενα που ήταν παλαιότερα της εποχής τους· αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, κτήρια, ζυγαριές, ανεμιστήρες... Έμπαινα στη Chevrolet του πατέρα μου και μαγευόμουν. Έβλεπα φωτογραφίες του με τα παλιότερα αυτοκίνητά του και τις χάζευα. Μάζευα “χαρτάκια” και ήξερα κάθε μοντέλο κάθε μάρκας.

Περισσότερα

Την εποχή που σπούδαζα αρχιτεκτονική στη Ρώμη, αγόρασα στην Ελλάδα το πρώτο μου αυτοκίνητο , ένα Mercedes 170S, γούσταρα. Αγόρασα κι άλλα αυτοκίνητα.
Έβλεπα, ωστόσο, τον φίλο μου, τον μαραγκό τον Γιάννη, με τη γυαλιστερή του Horex και τον θαύμαζα.
–  Θέλεις βόλτα; Την καβάλησα και την ερωτεύτηκα.
̶  Τη θέλεις;
̶  Ναι. Πόσο;
Και τότε, αυτή η μοτοσυκλέτα, χτύπησε την πόρτα της καρδιάς μου. Horex Regina 400. Στο βενζινάδικο μού πρότειναν μια Matchless G 80 S του '57, από την Ιστιαία Ευβοίας. Την αγόρασα κι αυτήν.
Μόλις άρχιζε η περιπέτειά μου...

Άρχιζα να ψάχνω, ό,τι  μου έκανε κλικ το αγόραζα. Άρχιζα να διαβάζω και να μαθαίνω.
Έβλεπα τον καρβουνιάρη που πουλούσε τις μπουκάλες υγραερίου με ένα τρίκυκλο, ένα BMW R12. Δύο χρόνια μετά τον έψησα... την είχα ερωτευτεί.
Σε κάθε μοτοσυκλέτα που αγόραζα, διέκρινα κάτι ξεχωριστό. Οι μοτοσυκλέτες άρχισαν να αυξάνονται.
Σιγά σιγά άρχισε να γεννιέται η ιδέα. Προσπάθησα με κρατικούς φορείς. Τίποτα.
Ώσπου κάποια στιγμή, το κτήριο που θα έφτιαχνα για να κατοικήσω, αποφάσισα να τους το κάνω “στέγη”, να τις βγάλω από τα υπόγεια, να τις αναδείξω. Και... να 'μαστε!

Η καθεμία μοτοσυκλέτα που παρουσιάζεται εδώ, έχει μια σημαντική θέση στην καρδιά μου. Μηχανές του μόχθου, μηχανές που “πολέμησαν”, μηχανές που υπηρέτησαν τις υπηρεσίες της χώρας μας, μηχανές με καινοτομίες. Μηχανές που “έτρεξαν” σε αγώνες και μηχανές που κοσμογύρισαν τους αναβάτες τους.
Όσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο πιο παλιές μοτοσυκλέτες με συνέπαιρναν. Αξιοποιούσα κάθε χρήσιμη πληροφορία. Ασχολήθηκα κατ' αρχήν με τη Λέσχη μας (Ελληνική Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μοτοσυκλέτας), γνώρισα πάρα πολλούς φίλους, συναντήθηκα με ομοϊδεάτες. Ομοϊδεάτες, λάτρεις όλων των ειδών οχημάτων, συνάντησα και στην EO ΦΙΛΠΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας). Από 'κει άνοιξε ο δρόμος για τη FIVA, όπου γνώριζα τους ξένους φίλους μου, ανθρώπους με πάθος για την κλασσική μοτοσυκλέτα, τον Battilani, τον Thomas, τον Willy, τον Palmino, την Pascale τον Pete, τον Petja, τον Juris και τόσους άλλους.

Σιγά σιγά ανέβαιναν τα standard αποκατάστασης των μοτοσυκλετών που αποκτούσα. Μάθαινα. Μαθαίνω συνεχώς.

Βιβλία. Πρόσθετη αξία στη Συλλογή μου είναι τα βιβλία. Για κάθε μηχανή υπάρχει πρόσβαση σε βιβλία ανταλλακτικών της, ή το Service Manual.
Η κατάσταση κάποιων μοτοσυκλετών μου είναι ανάλογη της ηλικίας και της χρήσης τους, είναι όμως όλες οι μοτοσυκλέτες “μάχημες”, λειτουργούν κανονικότατα, τις χρησιμοποιώ ανάλογα την περίσταση. Σχεδόν όλες.

Σ' αυτόν τον ιστότοπο σας παρουσιάζω τον κόπο τόσων χρόνων, περιγράφω τη ζωή μου μετά το 1985, σας δείχνω το πάθος μου. Αν σας έπεισα...
Καλό σερφάρισμα!
Να είστε σε επαφή! 

Παναγιώτης Μαριολόπουλος


Professional member
Από Μάρτιο 2016 Από Δεκέμβριο 2015